PKMK
Feltöltött képek száma: 96828   Megfigyelési adatok száma: 321393
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Tudnivalók
A honlapról

A birding.hu az első interaktív madarászoldal Magyarországon, amit Horváth Gábor, Kóta András, és Selmeczi Kovács Ádám hozott létre 2004. májusában azzal a szándékkal, hogy kialakulhasson egy közösségi, minden terepmadarász érdeklődésének megfelelő, minőségi madártani portál.

A birding.hu madártani honlap és adatbázis céljai: - a magyar madártan fejlesztése, a terepi madarászok munkájának elősegítése, - bárki számára elérhető, naprakész információk Magyarország teljes területéről, elsősorban a ritkább, érdekesebb madárfajokról, - gyors, minőségi adatszolgáltatás.

Ezen felül természetesen minden, ami a madarászattal kapcsolatos (képgalériák, fajlisták, hírek, beszámolók, linkek, fórum, stb.) helyet kap és kaphat a honlapon.

Az oldal fejlesztését 2004-2010 között a Wavu Bt., 2010-től pedig a GDS Kft. illetve az ENS Zrt. végzi.

A birding.hu fenntartója és támogatója a Pest Környéki Madarász Kör (PKMK - 2600 Vác, Ilona u. 3.; Adószám: 18162376-1-13).

A honlap fejlődését és fenntartását számos barátunk és önkéntes segítőnk (ideértve mindazokat, akik jövedelemadójuk 1 %-át nekünk ajánlották) mellett anyagilag jelentősebb mértékben a következő személyek és szervezetek támogatták, akiknek ezúton is szeretnénk megkülönböztetett módon köszönetet mondani:

- Ecotours Kft. - Koren Tamás - Laczik Dénes - Modern Alarm Kft. / www.spektiv.hu - Nemzeti Civil Alapprogram

- Szegedy István - Ujhelyi Péter

Társoldalaink a www.mme.hu, a www.netfugl.dk és a www.birding.sk honlapok - javasoljuk meglátogatásukat! A birding.hu logóján egy királyfüzike látható, amely Kókay Szabolcs munkája. A honlap idegen nyelvű verzióinak fordításáért Ungi Balázst (angol), ill. Kóta Andrást (német) illeti köszönet.

A birding.hu team a következő személyekből áll:

 

Általános szabályok, jogi nyilatkozat

Aki a birding.hu honlapot használja, az elfogadja és magára nézve kötelezőnek és betartandónak ismeri el a következőket:

 • A honlap egyes részei csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek. A regisztráció során közölt adatok mások számára nem hozzáférhetők, harmadik fél számára a honlap üzemeltetője azt nem adja ki.
 • A birding.hu honlap szakmai működése okán csak valós személyek regisztrációját fogadjuk el, az ál- vagy becenévvel regisztrált felhasználókat az erre irányuló jelzést figyelmen kívül hagyó magatartás esetén töröljük.
 • A birding.hu adatbázisába feltöltött információk alapvetően a megfigyelők tulajdonát képezik, ugyanakkor a birding.hu fenntartja a jogot, hogy ezeket feldolgozott formában harmadik személy részére a honlap fenntartása, avagy más közcélú érdekben (madártani publikációk szakmai javítása, természetvédelmi célok, stb.) átadja a forrás feltüntetésének kikötése és az érintettek felhasználás tényéről való tájékoztatása mellett.
 • A honlapra struktúrájába nem illeszkedő, szakmai céljait nem támogató és/vagy szándékosan félrevezető adatok, információk tekintetében az adminisztrátorok fenntartják a jogot az eltávolításra, valamint az ezeket feltöltő, vagy egyéb szempontból nem kívánatosnak tartott személy regisztrációjának törlésére.
 • A birding.hu általános adminisztrátorainak írásos beleegyezése nélkül tilos a weblap bármilyen üzleti célú és/vagy más jellegű másolása, utánzása vagy használata.
 • A birding.hu honlapon közzétett fotók a fényképet készítők tulajdonát képezik, beleegyezésük nélkül azok további hasznosítása (pl. más weblap, nyomtatvány, stb.) nem megengedett.
 • A birding.hu adminisztrátorai különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az oldalaikon megjelenő információk a publikálás időpontjában helyesek legyenek, mindamellett a birding.hu semmilyen felelősséget nem vállal ezen információk megfelelőségére, megbízhatóságára és teljességére vonatkozóan.
 • A honlapon közétett szövegi és egyéb információk előzetes bejelentés nélkül bármikor megváltoztathatóak a felhasználók és/vagy az adminisztrátorok által.
 • A birding.hu felhasználói által közzétett adatok, információk és vélemények helyességével kapcsolatban a birding.hu stábja semmilyen garanciát nem vállal.
 • A birding.hu stábja nem garantálja, noha alapvetően törekszik rá, hogy a weboldal funkciói megszakítás nélkül hibátlanul működjenek, valamint, hogy a hibák azonnal kijavításra kerüljenek és a mindenkori szerver vírusoktól és más károsítóktól mentes legyen.
 • A honlap felhasználói által közzétett linkajánlatokat és azok tartalmát a birding.hu stábja nem köteles ellenőrizni, azokért semmilyen felelősséget nem vállal a közölt tartalom, szolgáltatás vagy a hirdetett termék tekintetében.Megfigyelési adat feltöltése

 • A birding.hu-n a regisztráció és belépés után bárkinek lehetősége van madármegfigyelési adatát közzétenni. Bármely faj észlelését el lehet küldeni, a rendszer automatikusan elhelyezi azt a megfelelő szintre az adatbázisban annak függvényében, hogy egy faj mikor mennyire ritka Magyarországon. A besorolást az adatbázisba felkerült adatok függvényében folyamatosan frissítjük és változtatjuk, ennek ellenére előfordulhat, hogy az adott faj adott időszakban történő besorolása nem feltétlenül reprezentálja a faj országos elterjedését.
 • Az adatok hitelességéért a megfigyelők felelnek, a leírandó fajok adatait az MME Nomenclator Bizottság nem feltétlenül fogadja el. Ezúton is javasoljuk ezen fajok leírását és az adatok MME NB-hez való eljuttatását!
 • Nem saját információ, adat feltöltése csak az adat ill. információ birtokosának tudtával és beleegyezésével (és/vagy megjelölésével) történhet meg.
 • Kiemelten figyelni kell a természetvédelmi érdekekre, amennyiben az adott megfigyelés természetvédelmi érdekeket sért (pl. fokozottan védett, ritka faj fészkelőhelyének pontos beazonosítását lehetővé tevő leírás, stb.) azonnal eltávolításra kerül. Kérünk mindenkit, hogy ilyen jellegű információkat ne közöljön, sérelmesnek vélt adat esetén pedig haladéktalanul értesítse az oldal kezelőit!
 • Az adatok feltöltésekor a rendszer a megadott településhez automatikusan hozzárendeli a megyét, így azt külön nem kell beírni. Ugyanakkor a birding.hu településlistája hiányos lehet, ha az adott település nem található a legördülő listában, azt kérjük - a megye megjelölésével - a megjegyzés rovatban feltüntetni!
 • Az oldalak karbantartói fenntartják a jogot a téves vagy tévesnek vélt adatok eltávolítására!Fotó feltöltéseA regisztráció és belépés után bárkinek lehetősége van saját madár- vagy egyéb, vadon élő állatfajokat ábrázoló fotói feltöltésére. Honlapunkon minőségi képeket szeretnénk közzétenni, látogatóinknak szeretnénk megfelelő élményt nyújtani.


Kérünk mindenkit az alábbiak figyelembe vételére a képfetöltés során:

 • A feltöltendő fotó esetében figyeljünk arra, hogy a rendszer max. 1200 x 1200 pixel oldalhosszúságú és max. 300 kB méretű, JPEG formátumú képet fogad csak el.
 • A feltöltött kép alapvetően a feltöltő személyes oldalán tekinthető meg s amennyiben szakmai és/vagy fotótechnikai okokból indokolt, akkor az adminisztrátorok az egyes galériákban is elhelyezhetik.
 • A galériákba való bekerüléshez a szakmai és technikai feltételeken túl szükséges a feltöltési adatlapon található lehető legtöbb információ (pl. dátum, hely, technikai részletek, stb.) megadása.
 • Elsőrendű szabály, hogy a feltöltendő kép alanya élvezhető módon látszódjék, kivételt ez alól csak a különlegesen ritka fajról készült bizonyító felvételek képezhetnek.
 • A galériákba csak olyan képeket fogadunk el, amelyen egy vagy több, vadon élő állatfaj egyede szerepel. Növényekről, tájakról, emberekről, tárgyakról, stb. készült képek feltöltése nem megengedett!
 • Kézben tartott madárról csak különleges ritkaság, tollazati vagy egyéb eltérés (pl. szokatlan szín, vedlés, csőralak, stb.) esetén fogadunk el képet!
 • A világ madárfajait tartalmazó galériába szánt fotók esetében a faj neve (ellentétben a többi madaras galériával) szabadon beírandó Egyéb faj választása mellett a Megjegyzés rész kitöltendő. Kérjük, mindenképp feltüntetni a faj angol, lehetőleg a tudományos, és - amennyiben ismert - magyar nevét is.
 • Az oldalak karbantartói fenntartják a jogot (pl. a fent leírt kritériumoktól való eltérés, stb. esetén) a képek külön indoklás nélküli eltávolítására!Bármilyen vélemény, ötlet, probléma, javaslat esetén az info(kukac)birding.hu címre várjuk az üzeneteket, melyre lehetőségeinkhez képes igyekszünk hamar válaszolni!

Fórum
Apróhirdetések
Sziasztok. Eladó bolti állapotú spektívem. Opticron MM4...
Tegnap, 07:38 - Kovács józsef
Milyen madarat láttam?
Talán sikerült, javítottam...
2023.03.19. 23:42 - Bass Borisz
Könyvek, újságok, weblapok
Nem.
2023.03.18. 12:59 - Bozó László
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
MME Ritkaságvadász Szakosztály belépési adatlap
2023.01.25.
Sziasztok! A birding.hu átalakulásának egyik tervezett lépcsője, hogy a fenntartás egy részét az... Tovább »
Beszámolók
Marokkó áprilisban 2022
2023.03.01.
pdf logoMegkésve bár de törve nem, a mellékelt pdfen olvashatjátok tavalyi Marokkói madarászatunk... Tovább »
Galériák
Törpesármány
Emberiza pusilla
2023. március 18.
 
Hajnalmadár
Tichodroma muraria
2023. március 18.
 
Nagy kócsag
Ardea alba
2023. március 17.
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció